Van 8 oktober 2017 tot en met 11 februari 2018 toont museum Voorlinden het werk van de Zweedse verzamelkunstenaar Michael Johansson (1975). De werkwijze van Johansson is er een van verzamelen, ordenen, stapelen en puzzelen. In zijn sculpturen en installaties geeft hij een nieuwe vorm en context aan alledaagse objecten.
8 oktober 2017 - 11 februari 2018
In zijn speelse werken gebruikt Michael Johansson alledaagse, vaak tweedehands voorwerpen. Hij struint rommelmarkten en kringloopzaken af om oude televisies, transistorradio’s, videorecorders en andere apparatuur en objecten te verzamelen. Vervolgens rangschikt hij ze op kleur en brengt hij ze allemaal samen tot één nieuw object. Zijn kunstwerken worden ook wel getypeerd als real life tetris. Deze sculpturen construeert hij niet alleen voor museale tentoonstellingen over de hele wereld, maar ook in publieke ruimtes, zoals in steegjes en portieken.
Johansson wordt in zijn werk geïnspireerd door toevalligheden in het dagelijks leven, zoals dezelfde kleuren en patronen in objecten, twee mensen die elkaar gekleed in dezelfde kleren passeren of een parkeergarage vol met rode auto’s. Tijdens zijn bezoeken aan vlooienmarkten is hij gefascineerd door de mogelijkheid om dubbele of bijna identieke voorwerpen tegen te komen. Hetzelfde principe staat centraal in zijn kunstenaarspraktijk: de behoefte om iets herkenbaars te combineren en er vervolgens iets unieks van te maken.
Het museum toont naast bestaande ojbect ook een site-specific werk van veertig vierkante meter groot, speciaal gemaakt voor deze tentoonstelling. Hiervoor is team Voorlinden in de huid van Johansson gekropen en heeft allerlei voorwerpen verzameld, waarvan Johansson een nieuw, wandvullend werk heeft maakt. Naast werk in de kabinetten wordt de bezoeker op onverwachte plekken in en rond het museum door de kunstenaar verrast.
Michael Johansson
Michael Johansson (1975) is geboren in Trollhättan en woont en werkt in Malmö, Zweden.
‘Michael Johansson verzamelt als het ware geschiedenissen. De objecten die hij gebruikt, zijn ooit door iemand aangeschaft en weer afgedankt. Ze hebben al een leven achter zich. Hij geeft ze weer een tweede leven. Het verzamelen en rangschikken van de voorwerpen spreekt tot ieders verbeelding. Wij proberen allemaal een bepaalde orde aan te brengen in de wereld om ons heen.’